Serki wędzone
Dodane przez
Maciej Bańczaszek
08/19/2018 19:00:00
Przepisy
0 Komentarze
Do uwędzenia najlepiej nadają się serki typu włoskiego np. od firmy Sierpc lub Pilos. W obu przypadkach sery wychodzą bardzo dobrze.
Przygotowanie jest bardzo proste. Przed wędzeniem sery musimy umieścić w solance na ok. 24h. Ilość soli to 70g na 1l wody.
Po wyjęciu serów z solanki płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie, sery można posypać ulubionymi przyprawami np. czarnuszką, suszonym pomidorem, papryką itp.
Serki suszymy w wędzarni przez 3-4 godziny w temperaturze 45 stopni, aż będą suche w dotyku. Po tym czasie, uruchamiamy generator dymu i wędzimy 3,5 godziny w temperaturze 55 stopni.
Smacznego! :)