Pyszny schab peklowany na sucho
Dodane przez
Maciej Bańczaszek
02/29/2020 00:00:00
Dzisiaj przedstawiam prosty przepis na schab peklowany na sucho.
Do przygotowania schabu potrzebne nam będą następujące przyprawy:
-25g peklosoli,
-2g cukru
-2g pieprzu
-2g papryki słodkiej
Wszystkie ilości przypraw podaję na 1 kg mięsa.
Po odmierzeniu potrzebnych ilości przypraw, mieszamy je ze sobą. Schab nakłuwamy nakłuwaczem do mięs lub, jeżeli ktoś nie posiada, widelcem. Pomaga to w dotarciu przypraw wgłąb mięsa. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasz schab będzie prawidłowo zapeklowany. Następnie mięso nacieramy z każdej strony przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
Schab odstawiamy w chłodne miejsce (na przykład lodówka) na 5-7 dni. Każdego dnia obracamy mięso na drugą stronę w naczyniu.

Po upływie tygodnia czas na wędzenie :)
Schab obmywamy zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso możemy nadziać na hak lub obwiązać przędzą wędliniarską. Wędzonki wkładamy do uprzednio wygrzanej wędzarni i osuszamy w temperaturze ok. 40 stopni, aż schab będzie suchy w dotyku. Do osuszania możemy użyć osuszacza do wędzarni Borniak. Następnie włączamy generator dymu i wędzimy w temperaturze 45-50 stopni przez około 2,5-3 godzin.
Po tym czasie wyłączamy wędzarnię i czekamy do wystygnięcia wędlin.
Smacznego!
