Żeberka ze Smokera BBQ Borniak
Dodane przez      07/26/2020 20:42:38     Przepisy    0 Komentarze
Żeberka ze Smokera BBQ Borniak

Dzisiaj chciałbym przedstawić mój sprawdzony przepis na żeberka BBQ przygotowywane w smokerze BBQ Borniak.

Potrzebujemy:

•2 paski żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
•500 ml piwa

Marynata:
•1 łyżeczka soli
•5 łyżek oleju
•6 łyżeczek musztardy
•6 łyżeczek przyprawy Borniak Pitmasters Pride lub przyprawy Magic Dust

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą

Glazura:
•5 łyżek sosu BBQ Heinz
•4 łyżeczki miodu
•kilka kropli sosu tabasco
•sól, pieprz

Do naczynia wlałem sos BBQ (użyłem gotowego sosu Heinz, ale sos można też wykonać samodzielnie), dodałem kilka kropel sosu tabasco. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuściłem 4 łyżeczki miodu, dodałem do sosu i całość dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Sos musi mieć intensywny smak ostro-słodki.

1. W pierwszej kolejności żeberka z obu stron posmarowałem przygotowaną marynatą. Zostawiłem je w lodówce na dobę.

2. Następnego dnia wędzarnię rozgrzałem do 130 stopni. Żeberka ułożyłem na ruszcie. Po około 60 minutach pieczenia, uruchomiłem generator dymu z pomieszanymi zrębkami olchowo-śliwkowymi. Równocześnie pod rusztem umieściłem podłużną misę(na wyposażeniu smokera), do której wlałem pół litra piwa (które ma zapobiec wysuszeniu się żeberek).

3. Po kolejnych 120 minutach wyłączyłem generator i za pomocą pędzelka rozprowadziłem dokładnie po wierzchu żeberek około 1/3 przygotowanego wcześniej sosu, dokładnie pokrywając nim całe mięso. Żeberka powinny być w tym momencie ustawione bardziej mięsną stroną do góry.

Podane czasy stosowałem dla dość cienkich żeberek. W przypadku grubszych czas należy odpowiednio wydłużyć (mięso powinno mieć w środku ok. 80 stopni).

4. Po 15 minutach, żeberka obróciłem i posmarowałem drugą stronę, wstawiając je na kolejne 15 minut. Po tym czasie znów obróciłem żeberka, i ponownie posmarowałem wierzchnią stronę, zostawiając na kolejne 15 minut (łącznie z glazurą powinny być pieczone około 45 minut).

5. Po tym czasie żeberka są gotowe. Smacznego :)

Napisz komentarz

* Nazwa
* E-mail: (nie publikuj)
   Strona www URL stronyhttp://)
* Komentarz