Pierś z kaczki wędzona w Borniaku
Dodane przez      12/27/2020 18:17:38     Przepisy    0 Komentarze
Pierś z kaczki wędzona w Borniaku

Do przygotowania 4 piersi kaczki (ok. 1 kilogram) potrzebujemy:

- 25g peklosoli na 1 kg mięsa

Mieszanka przypraw:

- pół łyżeczki jałowca mielonego

- pół łyżeczki pieprzu mielonego

- pół łyżeczki ziela angielskiego zmiażdżonego

- pół łyżeczki rozmarynu


Piersi nacieramy peklosolą oraz mieszanką przypraw i zostawiamy na 5-7 dni w lodówce.

 

W dniu, w którym będziemy wędzić, wyciągamy piersi i osuszamy ręcznikiem papierowym i wieszamy je na około 1,5 – 2 godziny w temperaturze pokojowej.  Następnie wygrzewamy wędzarnię do 80 stopni w celu wyzbycia się w niej wilgoci, po czym zmniejszamy temperaturę do 45 stopni i wieszamy piersi w wędzarni w celu osuszania (mięso musi się też wstępnie ogrzać). Piersi osuszamy w wędzarni przez około 1 – 1,5 godziny, do momentu, aż będą suche w dotyku – to bardzo ważne!

Po tym czasie wędzimy około 3,5-4 godziny w temperaturze około 50-55 stopni. Następnie wyłączamy generator dymu, możemy wtedy przymknąć kominek i dopiekamy około 1 godziny w temperaturze około 85 stopni. Gdy pierś osiągnie wewnątrz temperaturę 61 stopni, to wyłączamy wędzarnię i możemy degustować :)

Pierś smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Polecam!