
Do przygotowania 4 piersi kaczki (ok. 1 kilogram) potrzebujemy:
- 25g peklosoli na 1 kg mięsa
Mieszanka przypraw:
- pół łyżeczki jałowca mielonego
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- pół łyżeczki ziela angielskiego zmiażdżonego
- pół łyżeczki rozmarynu
Piersi nacieramy peklosolą oraz mieszanką przypraw i zostawiamy na 5-7 dni w lodówce.
W dniu, w którym będziemy wędzić, wyciągamy piersi i osuszamy ręcznikiem papierowym i wieszamy je na około 1,5 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wygrzewamy wędzarnię do 80 stopni w celu wyzbycia się w niej wilgoci, po czym zmniejszamy temperaturę do 45 stopni i wieszamy piersi w wędzarni w celu osuszania (mięso musi się też wstępnie ogrzać). Piersi osuszamy w wędzarni przez około 1 – 1,5 godziny, do momentu, aż będą suche w dotyku – to bardzo ważne!
Po tym czasie wędzimy około 3,5-4 godziny w temperaturze około 50-55 stopni. Następnie wyłączamy generator dymu, możemy wtedy przymknąć kominek i dopiekamy około 1 godziny w temperaturze około 85 stopni. Gdy pierś osiągnie wewnątrz temperaturę 61 stopni, to wyłączamy wędzarnię i możemy degustować :)
Pierś smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Polecam!
Napisz komentarz Anuluj komentarz