

Najniższa cena w przeciągu ostatnich 30 dni: 3749 zł
W trosce o bezpieczeństwo przesyłki, wędzarnię wysyłamy w opakowaniu fabrycznym na półpalecie (taka wysyłka jest dla nas znacznie droższa, ale zależy nam aby Twoja wymarzona wędzarnia dotarła do Ciebie bezpiecznie).
Ryby, wędliny czy sery uwędzone według tradycyjnych metod to rarytas. Podziwiamy ich głęboki smak, napawamy się aromatem… I żałujemy, że tak rzadko mamy do nich dostęp. Tymczasem wystarczy kawałek wolnego miejsca w ogródku lub na działce, by rozpocząć swoją przygodę z prawdziwym wędzeniem. Przygodę dostępną dla każdego – nie wymagającą poświęceń i wyjątkowo pasjonującą!
Domowe wędzarnie to wyroby z najwyższej półki. Dają zupełnie nowe możliwości kulinarne oraz okazje do tworzenia własnych receptur. To także wyraźny zwrot ku zdrowiu – dzięki naszej wędzarni masz dostęp do produktów w 100% naturalnych, bez konserwantów, bez alergenów i całkowicie pozbawionych chemii.
Nowe modele wędzarni to nowatorskie rozwiązania, które ułatwiają i zwiększają przyjemność domowego wędzenia.
W najnowszej wersji 1.4 firma Borniak udoskonaliła konstrukcję misy odgrodowej oraz przeprojektowała podstawę wędzarni, dzięki czemu możliwy jest teraz wybór: zupełnie nowe nóżki z możliwością regulacji wysokości lub wymiana ich na kółka ułatwiające przemieszczanie wędzarni.
Cechy charakterystyczne wędzarni Borniak UWD-70 V1.4:
*Adapter do zimnego dymu sprzedawany osobno.
Udoskonalenia wprowadzone w modelu UWD-70 V1.4:
Misa odgrodowa:
•Większy przepływ powietrza
•Łatwiejsze odprowadzenie tłuszczu
•Prostsze utrzymanie czystości
Stopki regulacyjne:
•Solidne wykonanie
•Możliwość regulacji
•Możliwość wymiany na koła
Wyposażenie standardowe wędzarni Borniak UWD-70 V1.4:
•Szafa wędzarnicza SW-70
•Generator Dymu GD-01
•Panel cyfrowy SIMPLE
•Ruszt 1 sztuka
•Haki S (5 szt.)
•Haki podwójne (5 szt.)
•Zrębki wędzarnicze 10L (co starczy na ok. 9 wędzeń)
•Poprzeczki do zawieszania wędlin 3x
•Misa odgrodowa
•Regulowane nóżki 4x
•Uchwyty do przenoszenia 2x
•Skraplacz
•Kabel zasilający 2x
•Kabel zasilający generator dymu
•Przykrywka do generatora dymu
•Miseczka 2x
•Uchwyt do drzwi
•Kominek z regulacją gęstości dymu
Temperatura
Wędzarnia elektryczna Borniak UWD-70 wyposażona została w grzałkę o mocy 500W dzięki czemu wędzenie może odbywać się również w zimowe dni. Grzałka jest sterowana termostatem elektronicznym (PID) który umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Stwarza to możliwość powtarzalności wędzonych produktów ponieważ za każdym razem będą tak samo smaczne. Biorąc pod uwagę ciągły brak czasu jest to zdecydowana przewaga nad wędzarniami tradycyjnymi ponieważ w czasie wędzenia możemy wykonywać inne czynności.
Dzięki bardzo dobrej izolacji termicznej wędzarni możliwe jest wędzenie z użyciem samego generatora dymu, dzięki czemu wędzenie jest bardzo ekonomiczne.
Sam generator może się rozgrzać wędzarnie nawet do 60-70°C. Jeśli natomiast chcielibyśmy wędzić w niższych temperaturach konieczne jest zastosowanie przystawki do zimnego wędzenia (sprzedawana osobno).
Wytwarzanie dymu
Sercem wędzarni Borniak jest generator dymu GD-01. Cały proces sprowadza się do przyciśnięcia przycisku. Generator pracuje tak, by zrębki drzewne tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia. I w tym względzie udało nam się dokonać pełnej automatyzacji. Spalanie zachodzi samoczynnie – drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie stopniowo ulega spalaniu. Generator zapewnia równomierną i ciągłą pracę podczas spalania zrębek.
Generator dymu
Generator dymu wędzarni Borniak UWD-70 wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przesuwając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki wypychają i zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin.
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
Parametry wędzarni Borniak UWD-70 V1.4
•Sterowanie cyfrowe (PID)
•Przestrzeń na wyroby: 70L
•Materiał zewnętrzny: Alu-Cynk
•Materiał wewnętrzny: Stal nierdzewna
•Napięcie znamionowe 230V
•Moc 615W
•Moc grzałki komory 500W
•Bezpiecznik komory 3.15A
•Bezpiecznik generatora 1.25A
•Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 40cm x 63cm x 100cm
•Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 30cm x 40cm x 59cm
•Gwarancja 24 miesiące (dla osób fizycznych)