

Najniższa cena w przeciągu ostatnich 30 dni: 5249 zł
Domowe wędzarnie to wyroby z najwyższej półki. Dają zupełnie nowe możliwości kulinarne oraz okazje do tworzenia własnych receptur. To także wyraźny zwrot ku zdrowiu – dzięki naszej wędzarni masz dostęp do produktów w 100% naturalnych, bez konserwantów, bez alergenów i całkowicie pozbawionych chemii.
Wyjątkowe Smokery dla miłośników Amerykańskiego barbecue. Czyli, długie, powolne opiekanie mięs w niskich temperaturach z wykorzystaniem dymu. Niezwykłe wędzarnie BBQ firmy Borniak są bardzo popularne nie tylko wśród fanów amerykańskiego grilla ale także podczas wędzenia na ciepło lub zimno.
Wędzarnia Borniak to nie tylko pierwszy wybór do żeberek, mostków, szarpanej wieprzowiny, kiełbasy czy łososia. Niezależnie czy wędzicie na ciepło, czy na zimno – wędzarnia Borniak zapewnia doskonałe rezultaty za każdym razem. Ponadto jest bardzo łatwa w użyciu.
Spróbuj!
Unikalna seria urządzeń wprowadzająca świat wędzenia i BBQ na nowy poziom.
Wyjątkowe Smoker’y dla miłośników Amerykańskiego barbeque, dzięki nowej, ulepszonej izolacji oraz większej mocy grzewczej (podwójnej grzałce), pozwalają na uzyskanie wyższych temperatur wewnątrz komory.
Barbecue w dymie uważamy za swojego rodzaju rewolucję – każdy powinien spróbować tego połączenia!
W najnowszej wersji wędzarni 1.4 firma Borniak udoskonaliła konstrukcję misy odgrodowej oraz przeprojektowała podstawę wędzarni, dzięki czemu możliwy jest teraz wybór: zupełnie nowe nóżki z możliwością regulacji wysokości lub wymiana ich na kółka ułatwiające przemieszczanie wędzarni.
Cechy charakterystyczne wędzarni Borniak BBDS-70 V1.4:
*Adapter do zimnego dymu sprzedawany osobno.
Udoskonalenia wprowadzone w modelu BBDS-70 V1.4:
Misa odgrodowa:
•Większy przepływ powietrza
•Łatwiejsze odprowadzenie tłuszczu
•Prostsze utrzymanie czystości
Stopki regulacyjne:
•Solidne wykonanie
•Możliwość regulacji
•Możliwość wymiany na koła
Wyposażenie standardowe wędzarni Borniak BBDS-70 V1.4:
•Szafa wędzarnicza INOX SWS-70
•Generator Dymu GDS-01
•Panel cyfrowy SIMPLE
•Ruszt 1 sztuka
•Haki S (5 szt.)
•Haki podwójne (5 szt.)
•Zrębki wędzarnicze 10L (co starczy na ok. 9 wędzeń)
•Poprzeczki do zawieszania wędlin 3x
•Misa odgrodowa
•Regulowane nóżki 4x
•Uchwyty do przenoszenia 2x
•Skraplacz
•Kabel zasilający 2x
•Kabel zasilający generator dymu
•Przykrywka do generatora dymu
•Miseczka 2x
•Uchwyt do drzwi
•Misa BBQ
•Kominek z regulacją gęstości dymu
Izolacja
Projektując wędzarnię Borniak BBDS-70 założyliśmy, że komora będzie miała jak najmniej mostków termicznych. Ścianki izolowane są specjalną pianką metodą wtrysku. Jest to jedno z naszych nowatorskich rozwiązań. Taka komora charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
Dodatkowo drzwiczki otrzymały nową uszczelkę. Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.
Od teraz ścianki Smoker’ów BBQ izolowane są ulepszoną pianką po to, aby jeszcze lepiej i dłużej znosiły wysokie temperatury.
Materiał
Wędzarnie elektryczne Borniak BBDS-70 wykonane są blachy nierdzewnej szczotkowanej na mokro. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne. Szlifowana powierzchnia ma mniejszą podatność na zabrudzenia, a matowa powłoka nadaje jej naprawdę piękny wygląd.
Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.
Temperatura
Wędzarnia elektryczna Borniak BBDS-70 wyposażona została w 2 grzałki o łącznej mocy 1000W dzięki czemu wędzenie może odbywać się również w zimowe dni. Grzałka jest sterowana termostatem elektronicznym (PID) który umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Stwarza to możliwość powtarzalności wędzonych produktów ponieważ za każdym razem będą tak samo smaczne. Biorąc pod uwagę ciągły brak czasu jest to zdecydowana przewaga nad wędzarniami tradycyjnymi ponieważ w czasie wędzenia możemy wykonywać inne czynności.
Seria Smokerów BBQ umożliwia teraz ustawienie wyższej temperatury aż do 150°C, dzięki czemu możliwe jest powolne pieczenie potraw w dymie wędzarniczym.
Dzięki bardzo dobrej izolacji termicznej wędzarni możliwe jest wędzenie z użyciem samego generatora dymu, dzięki czemu wędzenie jest bardzo ekonomiczne.
Sam generator może stopniowo rozgrzać wędzarnię nawet do 60-70°C. Jeśli natomiast chcielibyśmy wędzić w niższych temperaturach konieczne jest zastosowanie przystawki do zimnego wędzenia (sprzedawana osobno).
Wytwarzanie dymu
Sercem wędzarni Borniak jest generator dymu GDS-01 wykonany ze stali nierdzewnej. Cały proces sprowadza się do przyciśnięcia przycisku. Generator pracuje tak, by zrębki drzewne tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia. I w tym względzie udało nam się dokonać pełnej automatyzacji. Spalanie zachodzi samoczynnie – drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie stopniowo ulega spalaniu. Generator zapewnia równomierną i ciągłą pracę podczas spalania zrębek.
Generator dymu
Generator dymu wędzarni Borniak BBDS-70 wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przesuwając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki wypychają i zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin.
Drzwi wędzarni
Drzwiczki wędzarni posiadają zamknięcie magnetyczne oraz dodatkowo izolowane są uszczelką. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze i efektywniejsze.
Bezpieczeństwo
Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi oddziela przestrzeń roboczą od wędzonek, tak aby tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.
Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
Parametry wędzarni Borniak BBDS-70 V1.4:
•Sterowanie cyfrowe (PID)
•Przestrzeń na wyroby: 70L
•Materiał zewnętrzny: Stal nierdzewna szlifowana 1.4016
•Materiał wewnętrzny: Stal nierdzewna
•Napięcie znamionowe 230V
•Moc 1115W
•Moc grzałki komory 1000W
•Bezpiecznik komory 6A
•Bezpiecznik generatora 1.25A
•Maksymalna temperatura: 150°C
•Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 40cm x 63cm x 100cm
•Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 30cm x 40cm x 59cm
•Gwarancja 24 miesiące (dla osób fizycznych)