• Obniżka

Wędzarnia Smoker BBQ Borniak BBDST-70 V1.4 TIMER INOX

5 549,00 zł
4 999,00 zł Zniżka 550,00 zł
Brutto
Wysyłka w ciągu 24h

Wyjątkowe Smokery dla miłośników Amerykańskiego barbecue. Czyli, długie, powolne opiekanie mięs w niskich temperaturach z wykorzystaniem dymu. Niezwykłe wędzarnie BBQ firmy Borniak są bardzo popularne nie tylko wśród fanów amerykańskiego grilla ale także podczas wędzenia na ciepło lub zimno.

Wędzarnia Borniak to nie tylko pierwszy wybór do żeberek, mostków, szarpanej wieprzowiny, kiełbasy czy łososia. Niezależnie czy wędzicie na ciepło, czy na zimno – wędzarnia Borniak zapewnia doskonałe rezultaty za każdym razem. Ponadto jest bardzo łatwa w użyciu.

Spróbuj!

Ilość
Produkt dostępny

  •  Masz pytania? Zadzwoń: +48 797 002 233 Masz pytania? Zadzwoń: +48 797 002 233
  • Raty 0% Raty 0%

Unikalna seria urządzeń wprowadzająca świat wędzenia i BBQ na nowy poziom.

Wyjątkowe Smoker’y dla miłośników Amerykańskiego barbeque, dzięki nowej, ulepszonej izolacji oraz większej mocy grzewczej (podwójnej grzałce), pozwalają na uzyskanie wyższych temperatur wewnątrz komory.

Barbecue w dymie uważamy za swojego rodzaju rewolucję – każdy powinien spróbować tego połączenia!

W najnowszej wersji 1.4 firma Borniak udoskonaliła konstrukcję misy odgrodowej oraz przeprojektowała podstawę wędzarni, dzięki czemu możliwy jest teraz wybór: zupełnie nowe nóżki z możliwością regulacji wysokości lub wymiana ich na kółka ułatwiające przemieszczanie wędzarni.

Dodatkowo, w całkowicie nowym modelu BBDST-70 zastosowano nowy panel sterowania TIMER, dzięki któremu jest możliwość ustawienia oddzielnie czasu suszenia, grzania i dymienia.

Cechy charakterystyczne wędzarni Borniak BBDST-70 V1.4:

  • Szafa wędzarnicza wykonana jest z blachy ze stali nierdzewnej szlifowanej. Blacha ta nadaje wędzarni piękny wygląd oraz spełnia wysokie standardy higieniczne.
  • Jedno urządzenie umożliwia wędzenie na zimno*, wędzenie na gorąco oraz pieczenie w dymie. Prosta obsługa i zawsze profesjonalny rezultat doskonałego smaku wędzonek i BBQ.
  • Nowy panel sterowania TIMER za pomocą którego kontrolujemy czas pracy grzałki elektrycznej oraz oddzielnie czas pracy generatora dymu i osuszania.
  • Elektroniczny panel sterowania do precyzyjnej kontroli temperatury (maksymalna temperatura do 150 °C) gwarantuje niskie koszty eksploatacji.
  • Pojemność 70 litrów z 6 poziomami z możliwością wędzenia do 10 kg mięsa.
  • Borniak jest wydajny i energooszczędny dzięki specjalnej technologii izolacji ścian z silikonową uszczelką i magnetycznym zamknięciem.
  • Wnętrze wykonane jest ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością.
  • Misa ociekowa na tłuszcz oraz miseczki na wodę i do zbierania popiołu wykonane ze stali nierdzewnej umożliwiają łatwe czyszczenie.
  • Komin służy do regulacji gęstości dymu, który dostosowujemy do własnych potrzeb.
  • Stałe, optymalne wytwarzanie dymu do 8 godzin bez ponownego napełniania i podgrzewania przy niskich kosztach eksploatacji.
  • Zrębki Borniak są oczyszczone, produkowane bez dodatków chemicznych i konserwantów.
  • Cztery nóżki o regulowanej wysokości (opcjonalnie dostępne koła przemysłowe).

      *Adapter do zimnego dymu sprzedawany osobno.

Udoskonalenia wprowadzone w modelu BBDST-70 V1.4:

Cyfrowy panel sterowania TIMER:

•Możliwość ustawienia oddzielnie czasu dymienia, grzania i osuszania
•Wszystkie funkcje w jednym miejscu
•Pokazuje czas wędzenia bez konieczności ustawiania odliczania

Misa odgrodowa:

•Większy przepływ powietrza
•Łatwiejsze odprowadzenie tłuszczu
•Prostsze utrzymanie czystości

Stopki regulacyjne:

•Solidne wykonanie
•Możliwość regulacji
•Możliwość wymiany na koła


Wyposażenie standardowe wędzarni Borniak BBDS-70 V1.4:
•Szafa wędzarnicza SW-70
•Generator Dymu GDS-01
•Panel cyfrowy TIMER
•Ruszt 1 sztuka
•Haki S (5 szt.)
•Haki podwójne (5 szt.)
•Zrębki wędzarnicze 10L (co starczy na ok. 9 wędzeń)
•Poprzeczki do zawieszania wędlin 3x
•Misa odgrodowa
•Regulowane nóżki 4x
•Uchwyty do przenoszenia 2x
•Skraplacz
•Kabel zasilający 2x
•Kabel zasilający generator dymu
•Przykrywka do generatora dymu
•Miseczka 2x
•Uchwyt do drzwi
•Misa BBQ
•Kominek z regulacją gęstości dymu

Izolacja
Projektując wędzarnię Borniak BBDST-70 założyliśmy, że komora będzie miała jak najmniej mostków termicznych. Ścianki izolowane są specjalną pianką metodą wtrysku. Jest to jedno z naszych nowatorskich rozwiązań. Taka komora charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.

Dodatkowo drzwiczki otrzymały nową uszczelkę. Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.

Od teraz ścianki Smoker’ów BBQ izolowane są ulepszoną pianką po to, aby jeszcze lepiej i dłużej znosiły wysokie temperatury.

Materiał
Wędzarnie elektryczne Borniak BBDST-70 wykonane są blachy nierdzewnej szczotkowanej na mokro. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne. Szlifowana powierzchnia ma mniejszą podatność na zabrudzenia, a matowa powłoka nadaje jej naprawdę piękny wygląd.
Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.


Temperatura
Wędzarnia elektryczna Borniak BBDST-70 wyposażona została w 2 grzałki o łącznej mocy 1000W dzięki czemu wędzenie może odbywać się również w zimowe dni. Grzałka jest sterowana termostatem elektronicznym (PID) który umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Stwarza to możliwość powtarzalności wędzonych produktów ponieważ za każdym razem będą tak samo smaczne. Biorąc pod uwagę ciągły brak czasu jest to zdecydowana przewaga nad wędzarniami tradycyjnymi ponieważ w czasie wędzenia możemy wykonywać inne czynności.

Seria Smokerów BBQ umożliwia teraz ustawienie wyższej temperatury aż do 150°C, dzięki czemu możliwe jest powolne pieczenie potraw w dymie wędzarniczym.

Dzięki bardzo dobrej izolacji termicznej wędzarni możliwe jest wędzenie z użyciem samego generatora dymu, dzięki czemu wędzenie jest bardzo ekonomiczne.

Przy temperaturze atmosferycznej 10°C grzałka generatora może rozgrzać komorę nawet do 40°C. W cieplejsze dni wędzarnia może się rozgrzać nawet do 60-70°C. Jeśli natomiast chcielibyśmy wędzić w niższych temperaturach konieczne jest zastosowanie przystawki do zimnego wędzenia (sprzedawana osobno).

Sterownik Borniak TIMER

Panel sterowania TIMER został specjalnie zaprojektowany i opracowany dla wędzarni Borniak.
Temperatura, tak jak w wersji Simple, utrzymywana jest na zasadzie przewidywania, dzięki czemu mamy pewność stałej temperatury. Timer, w który wyposażony jest nowy sterownik daje nam możliwość ustawiania czasu dla poszczególny funkcji tj. grzanie, generowanie dymu, osuszanie. Korzystanie z urządzenia staje się jeszcze prostsze. Zegar -teraz będziesz wiedział dokładnie ile czasu twoja potrawa była w dymie. Bez ustawienia funkcji timer, zegar pokazuje nam czas pracy danej funkcji.

Wytwarzanie dymu
Sercem wędzarni Borniak jest generator dymu GDS-01 wykonany ze stali nierdzewnej. Cały  proces  sprowadza  się  do  przyciśnięcia  przycisku. Generator pracuje tak, by zrębki drzewne tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia. I w tym względzie udało nam się dokonać pełnej automatyzacji. Spalanie zachodzi samoczynnie – drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie stopniowo ulega spalaniu. Generator zapewnia równomierną i ciągłą pracę podczas spalania zrębek.

Generator dymu
Generator dymu wędzarni Borniak BBDST-70 wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przesuwając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki wypychają i zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin.

Drzwi wędzarni
Drzwiczki wędzarni posiadają zamknięcie magnetyczne oraz dodatkowo izolowane są uszczelką. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze i efektywniejsze.

Bezpieczeństwo
Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi oddziela przestrzeń roboczą od wędzonek, tak aby tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.

Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.

Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
 

Parametry wędzarni Borniak BBDST-70 V1.4:

•Sterowanie cyfrowe (PID) z funkcją TIMER
•Przestrzeń na wyroby: 70L
•Materiał zewnętrzny: Stal nierdzewna szlifowana 1.4016
•Materiał wewnętrzny: Stal nierdzewna
•Napięcie znamionowe 230V
•Moc 1115W
•Moc grzałki komory 1000W
•Bezpiecznik komory 6A
•Bezpiecznik generatora 1.25A
•Maksymalna temperatura: 150°C
•Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 40cm x 63cm x 100cm
•Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 30cm x 40cm x 59cm
•Gwarancja 24 miesiące (dla osób fizycznych)

BOR_BBDST-70_1.4
Nowy produkt

Inni klienci zakupili również: