Przepis na pyszną wątrobiankę
Dodane przez      03/09/2018 13:44:18     Przepisy    0 Komentarze
Przepis na pyszną wątrobiankę

Na początek przepis, do którego nie będzie potrzebna wędzarnia. Gorąco namawiam do skorzystania z tej propozycji. Jestem przekonany, że nie będziecie żałować i będzie to początek wspaniałej przygody z domowym wyrobem wędlin.

Przepis na pyszną wątrobiankę:
Składniki:
- podgardle 1 kg
- boczek 0,7 kg
- wątróbka z indyka 1 kg
Do gotowania:
- pół litra wody
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- kasza manna 30 g/kg mięsa
Przyprawy:
- pieprz 1 g/kg
- majeranek 0,5 g/kg
- ziele angielskie młotkowane 0,5 g/kg
- gałka muszkatołowa (szczypta)
- czosnek niedźwiedzi (szczypta)
- cebula 20 g/kg (dałem 1 sztukę)
- sól kamienna 18 g/kg

1. Wątróbkę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
2. Podgardle i boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą oraz dodajemy 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze kilka minut. Mięso oraz cebulę wyjmujemy z rosołu, studzimy i mielimy 2 razy na sitku 4mm. Liście laurowe utylizujemy
3. Wątróbkę wyjmujemy z mleka i zalewamy wrzątkiem. Parzymy 5 minut. Studzimy i mielimy 2 razy na sitku 4mm.
4. Zmielone podgardle, boczek, wątróbkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy.
5. Do garnka wlewamy 5 części rosołu na 1 część kaszki. Po zagotowaniu wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Całość studzimy.
6. Do zmielonego wcześniej farszu dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy.
7. Farszem napełniamy jelito grube lub wkładamy do słoika (słoiki pasteryzujemy).
8. Nabite jelita parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni przez ok. 45 minut (do uzyskania wewnątrz jelit temperatury 68-70 stopni. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie przez ok. 15 minut.
9. Zajadamy się pyszną wątrobianką 

SMACZNEGO