Pyszna soczysta karkówka BBQ szpikowana czosnkiem z smokera Borniak
Dodane przez      11/20/2023 20:26:07    0 Komentarze
Pyszna soczysta karkówka BBQ szpikowana czosnkiem z smokera Borniak

Smoker BBQ Borniak pozwala na przygotowanie różnych mięs w stylu Barbeque. Żeberka, pulled pork lub karkówka zachwycą Cię swoim smakiem połączonym z dymnym aromatem. Dzięki wędzarni Borniak proces wędzenia jest prosty, wystarczy tylko kilka godzin wędzenia, aby cieszyć się potrawą BBQ.

Sekretem tego przepisu jest dokładne nakłucie karkówki i naszpikowanie jej czosnkiem. Dzięki temu jest ona krucha i soczysta. Dodatkowo, użyłem w niej przyprawy Borniak Pitmasters Pride, która nadaje potrawom lekko pikantny, ziołowy smak. Długie wędzenie w dymie i dopiekanie mięsa z glazurą w wysokiej temperaturze sprawia, że smak BBQ jest tak wyjątkowy.

Składniki:

• karkówka w całości (około 2 kg)
• 3-4 ząbki czosnku
• 500 ml piwa

Marynata:

• 2 łyżeczki soli
• 10 łyżek oleju
• 10 łyżeczek musztardy
• 10 łyżeczek przyprawy Borniak Pitmasters Pride (można zastąpić przyprawą Borniak Magic Dust)

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą w osobnej miseczce.

Glazura:

• 6 łyżek sosu BBQ
• 4 łyżeczki miodu
• kilka kropli sosu tabasco (można dodać więcej jeśli lubimy ostrzejszy smak)
• sól, pieprz

Do naczynia wlałem sos BBQ (użyłem gotowego sosu Heinz, ale sos można też wykonać samodzielnie), dodałem kilka kropel sosu tabasco. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuściłem 4 łyżeczki miodu, dodałem do sosu i całość dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Sos musi mieć intensywny smak ostro-słodki.

Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności całą karkówkę ponakłuwałem nożem i w te miejsca wcisnąłem czosnek wcześniej pokrojony w słupki, z obu stron posmarowałem przygotowaną marynatą. Zostawiłem ją w lodówce na minimum 1 dobę (a najlepiej na 48 h).


2. Po upływie tego czasu karkówkę umieściłem w smokerze Borniak, którego rozgrzałem do 90 stopni. Po około godzinie, podniosłem temperaturę do 130 stopni i uruchomiłem generator dymu zasypany zrębkami śliwkowymi. Równocześnie pod rusztem umieściłem podłużną misę (na wyposażeniu smokera), do której wlałem piwo, które daje dodatkowy aromat oraz zapobiega wysuszeniu się mięsa.


3. Po kolejnych 3,5 godzinach wyłączyłem generator i za pomocą pędzelka rozprowadziłem dokładnie po mięsie około 1/2 przygotowanego wcześniej sosu. Po około 15 minutach zawinąłem karkówkę w papier do pieczenia lub folię aluminiową i podniosłem temperaturę do 145 stopni. Dodatkowo w mięso wbiłem sondę, aby kontrolować temperaturę wewnątrz.


4. Gdy termometr wskazał temperaturę wewnątrz mięsa 85 stopni (było to po około 2-ch godzinach), odwinąłem karkówkę z papieru lub folii i kolejny raz posmarowałem glazurą BBQ. Piekłem ją jeszcze przez 15 minut (już bez zawijania w papier lub folię).


5. Po tym czasie karkówka jest gotowa. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne jak również na zimno np. do kanapek :) Polecam!!!

Maciej Bańczaszek

www.amatorskiewedliny.pl

Udostępnij post :