W dniach 27.04-3.05 sklep stacjonarny nieczynny. Zamówienia z sklepu internetowego zostaną wysłane w poniedziałek 6 maja.
×
Przepis na białą kiełbasę
Dodane przez      04/19/2018 14:19:00     Przepisy    0 Komentarze
Przepis na białą kiełbasę

Przepisów na białą kiełbasę jest wiele, jednak ten najbardziej przypadł nam do gustu.

Przepis na białą kiełbasę.

Składniki:
- mięso od szynki 1 kg
- karkówka 1,5 kg
- boczek 2 kg
- wołowina 0,5 kg
- jelita wieprzowe
- pieprz naturalny 2g/kg
- czosnek 1-2 ząbki/kg
- majeranek 3g/kg
- sól kamienna 20g/kg
Ilość przypraw zależy od upodobań smakowych

Wykonanie:
Mięso od szynki mielę na sitku 13 mm, część kroję w małą kosteczkę. Karkówkę i boczek mielę na sitku 8 mm. Wołowinę na sitku 2-3 mm, ewentualnie dwukrotnie na sitku 4 mm.
Wszystkie rodzaje mięsa mieszam dokładnie, dodaję sól i przyprawy oraz około 250 ml zimnej wody. Całość wyrabiam około 20-30 minut, następnie napełniam farszem jelita. Parzę w temperaturze 75 stopni C przez ok. 25 minut. Po tym czasie przekładam na chwilę do naczynia z zimną wodą i od razu konsumuję.

SMACZNEGO!!!