Dzisiaj czas na łososia wędzonego na ciepło :)
Solanka: 55g soli kuchennej na 1 litr wody.
Filety zalewamy solanką i przechowujemy przez 12 godzin w lodówce. Następnie płuczemy zimną wodą oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Ustawiamy temperaturę 80*C w wędzarni i gdy wędzarnia osiągnie tę temperaturę to zmniejszamy ją na 45*C. Cały zabieg ma na celu wygrzanie wędzarni i pozbycie się wilgoci z wewnątrz.
Gdy temperatura opadnie do 45*C wkładamy łososie do środka i osuszamy (bez dymu), aż łosoś będzie suchy w dotyku
Po osuszeniu włączamy generator dymu i wędzimy łososie 2h w temperaturze 55 stopni po czym podnosimy temperaturę na 75*C i wędzimy przez kolejną godzinę. Razem, w dymie, łosoś przebywa przez 3 godziny.
Po tym czasie rybka jest gotowa do konsumpcji :)
Smacznego! :)